За законопроект "Про внесення змін до статті 60 закону України "Про господарські товариства" у першому читанні не проголосувала фракція "Самопомочі". Цьому є два пояснення.

Парламент 226 голосами ухвалив у першому читанні законопроект "Про внесення змін до статті 60 закону України "Про господарські товариства". Він передбачає зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю з теперішніх 60% до 50%. Цей законопроект є частиною кроків із деолігархізації вітчизняної економіки. Адже олігархи, контролюючи в деяких важливих підприємствах понад 40%, роками зривали збори акціонерів чи учасників ТОВ. Відповідно - не давали прийняти невигідних для себе рішень.

Першим кроком стали підготовлені урядом зміни до закону про акціонерні товариства. За нього Верховна Рада проголосувала 19 березня. Це дало змогу державі повернути під свій контроль компанію "Укрнафта", де доти заправляв дніпропетровський олігарх Ігор Коломойський. А закон "Про господарські товариства" дозволить повернути під її контроль стратегічне підприємство "Запорізький титаномагнієвий комбінат". Нині його контролює олігарх Дмитро Фірташ. До державного бюджету щороку почнуть надходити сотні мільйонів гривень.

- Це дуже важливий закон, - каже політолог Андрій Миселюк, 40 років. - Держава намагається повернути під контроль стратегічно важливі підприємства, де зараз має тільки частку майна. Особливо яскраво це було помітно під час конфлікту навколо "Укрнафти". Тоді депутати підтримали закон про зменшення учасників кворуму, який може приймати рішення. Показово, що цього разу за закон у першому читанні не проголосувала фракція "Самопомочі". Цьому є два пояснення. Може, просто не зорієнтувалися. Хоча це - сумнівно. Адже "Самопоміч" намагається показати, що вона - за демократичний централізм. Тобто, коли є рішення - вся фракція голосує. Доля законопроекту вирішиться в другому читанні. "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" голосуватимуть "за", а щодо "Самопомочі" - подивимося, - зазначає Миселюк. - Члени цієї фракції Єгор Соболєв і Ганна Гопко постійно роблять заяви про боротьбу з впливом олігархів. І якщо вони знову не проголосують, їхні політичні опоненти отримають подарунок перед місцевими виборами. Виставлятимуть цей факт перед людьми: мовляв, за "Самопоміч" голосувати не варто. У принципових питаннях вони не завжди тримають слово. Сподіваюся, у "Самопомочі" це розуміють. Хоча й без них шанси ухвалити закон у другому читанні - великі.

Источник: Gazeta.UA, http://gazeta.ua/articles/politics/_oligarhi-shukayut-v-koaliciyi-slabku-lanku/638114